Woensdag 15 juni, de beslissende wedstrijd voor het kampioenschap in de 2e klasse-3 van onze JO19 uit tegen Helpman JO19-2. Het belooft een pittige wedstrijd te worden, Helpman staat 5e en heeft goede resultaten neergezet tegen de betere teams uit onze competitie.

Daarbij, wij hebben 3 wedstrijden in een week tijd gespeeld en dat voel je wel in je benen. Maar de winst in al deze wedstrijden geeft ook een adrenalinestoot zeker omdat we het kampioenschap in eigen hand hebben: winnen we vanavond dan zijn we kampioen!

De avond ervoor heeft Anneke, verzorgster bij ons eerste elftal, nog 4 jongens behandeld om de ergste pijntjes weg te werken en zo fit mogelijk aan de wedstrijd te beginnen. Bij vertrek uit Middelstum is de sfeer ontspannen bij de spelers, de trainer en leider lijken meer last van de zenuwen te hebben. Naast onze eigen mannen en vrouw, sluiten Marcus, Mels, Senna en Thijs W. vanuit de JO17 ook aan vanavond. Fijn voor ons en een mooie beloning voor hen om bij deze spannende laatste wedstrijd te kunnen zijn want ze hebben ons regelmatig uit de brand geholpen dit seizoen.

Aangekomen bij station Esserberg krijgen we door dat de wedstrijd op kunstgras wordt gespeeld. Dat is niet persé in ons nadeel, het snelle spel op die ondergrond ligt ons wel. Het wordt nog beter, de wedstrijd wordt gespeeld op het hoofdveld van Helpman waaraan een mooie tribune is geplaatst. Die kon nog wel eens van pas komen vanavond.

Na een goede warming-up waarin de jongens laten zien dat ze scherp zijn, gaan we voor de laatste keer dit seizoen nog een keer de kleedkamer in voor de laatste wedstrijdvoorbereidingen en een peptalk van trainer Nick: “Dit is onze avond, onze wedstrijd. Het is dé kans om in jullie laatste juniorenjaar een kampioenschap binnen te halen en zo een al prachtig seizoen nog mooier af te sluiten. Ga ervoor jongens en geniet vanavond!”. Dat genieten begint meteen bij het betreden van het veld: wat een fans zijn er meegekomen uit Middelstum! En wat een sfeer: muziek bij opkomst, gejuich en gejoel ter aanmoediging, blauw/witte fakkels en een spandoek voor Ferdi … Is dit een uitwedstrijd?  Het meegereisde publiek uit Middelstum heeft werkelijk alles uit de kast gehaald om onze jongens aan te moedigen! Ook onze concurrent uit Aduard is er weer. Immers, als we gelijk spelen of verliezen zijn zij kampioen. Het is vanavond voor 2 ploegen dus heel spannend. Om Helpman te stimuleren alles te geven tegen ons, schijnen de jongens uit Aduard een niet geringe hoeveelheid bier aan Helpman beloofd te hebben mits ze zouden gelijkspelen of winnen.

19:00 uur: aftrap, het is begonnen. In de eerste minuten is meteen duidelijk dat Helpman graag onze doelstelling om zeep helpt: ze zitten er goed op en weten elkaar en de ruimtes goed te vinden. De eerste minuten hebben we het moeilijk en moeten we zien door te komen. Ondanks het goede verdedigende werk van Jorn, Jarno, Thijs en Ferdi komt Helpman er de eerste 25 minuten toch 2 keer door. Gelukkig slagen ze niet in een goede afwerking: een bal rolt naast het doel, bij het tweede schot brengt Emiel redding. Het zou niet de enige keer zijn vanavond. Langzaam aan beginnen wij onze draai te vinden en schuiven we meer en meer richting de helft van Helpman. Max breekt een keer door maar zijn schot wordt gekeerd door de keeper en ook Twan en Kaï worden voorin steeds beter gevonden en zijn dreigend. Dan … de 30e minuut … Jip wordt weggestuurd op rechts maar vlak bij de zijlijn neergehaald en de scheidsrechter geeft een vrije trap aan Middelstum. Jip slingert ‘m voor de goal waar Twan op de goede plek staat en de bal hard tegen de paal kopt. De bal komt terug tussen een verdediger van Helpman en Twan waarbij de laatste de bal eerder en goed weet te raken: 0-1, yes! Dat geeft lucht en hopelijk iets meer ontspanning bij de jongens. Tot de rust golft het spel op en neer en krijgt Helpman nog een goede kans waarbij Emiel weer eens redding brengt. Jonne geeft aan er uit te willen wegens een blessure en wordt in de laatste minuten vervangen door Bram die op de plek van Mika (rechtshalf) komt te spelen.

We gaan rusten met de voorsprong nog steeds op het bord maar we moeten scherp blijven. Dat is ook de boodschap van Nick in de rust: verdedigend moeten we onze posities goed blijven bezetten, ze hebben een aantal snelle en technisch vaardige jongens die zich goed vrij kunnen spelen voor de goal.

De tweede helft begint; nog 45 minuten strijd voor het kampioenschap! We beginnen beter dan in de eerste helft. Dat zien ook de jongens uit Aduard die verbaal proberen onze jongens uit het spel te halen. Het zal ze niet lukken vanavond. We worden in de volle breedte sterker: de verdediging staat met de linie Jorn – Thijs – Jarno – Ferdi als een huis, op het middenveld zijn de tweede ballen bijna allemaal voor Jip en Mika, en zijn Bram, Max en Kaï ‘on fire’. Rond de 55e minuut wordt Twan de diepte in gestuurd die de bal in de rechteronderhoek van de goal weet te plaatsen. Helaas, de vlag is omhoog gegaan voor buitenspel. Het blijkt echter een voorbode voor wat toch gaat komen: een verdubbeling van de voorsprong. Een geblokt schot van Max op de rand van het strafschopgebied komt uiteindelijk bij Twan terecht die de bal niet helemaal goed maar met voldoende kracht en effect achter de keeper krijgt: 0-2!

De 0-2 geeft ons nog meer vertrouwen en rond de 70e minuut wordt Kaï de diepte in gestuurd. Hij kruist in het strafschopgebied rechts voor de keeper langs maar wordt daarbij door een verdediger van Helpman geraakt: strafschop! Twan mag gaan voor een hattrick en schiet onberispelijk binnen: 0-3!

Het verzet van Helpman is gebroken en ook de jongens uit Aduard hebben het geloof in een kampioenschap verloren en druipen langzaam af. Nick brengt rond de 80e minuut Rick in voor de hardwerkende maar moegestreden Kaï die zijn laatste wedstrijd voor Middelstum heeft gespeeld. Hij krijgt een welverdiend applaus van het publiek! Uit een aanval die snel na deze wissel volgt, speelt Max zich vrij voor de goal maar ook hem wordt een directe scoringskans ontnomen door een onreglementaire ingreep van een Helpman-verdediger: wederom een strafschop. De net ingevallen Rick, die ook zijn laatste wedstrijd voor Middelstum speelt, wordt door iedereen aangewezen als de nemer van de penalty. Hij klaart het klusje door de bal links van de keeper in de benedenhoek te schieten: 0-4!

Het aftellen is begonnen en met nog 5 minuten op de klok brengt Nick alle spelers van de JO17 nog in voor Max, Twan, Jip en Fred. Mooi en verdiend dat Mels, Thijs W., Senna en Marcus ook deze wedstrijd als speler achter hun naam kunnen zetten!

Wisselspelers, de geblesseerde spelers Daan en Tristan en de staf staan omarmd langs de lijn te wachten tot het laatste fluitsignaal klinkt. En wat is het dan fijn als dat klinkt: 0-4 winst en KAMPIOEN! Het feest barst los op het veld en langs de lijn! Champagne (aangeboden door Eric Boskamp) wordt ontkurkt, confetti gestrooid, fakkels ontstoken. Er wordt gedanst, gesprongen en gezongen door alles wat zich Middelstum voelt. Wat is dit mooi! Voor de spelers en staf maar ook voor de (groot)ouders, familie, clubgenoten en vrienden die het afgelopen seizoen zo nauw betrokken zijn geweest bij dit mooie stel.

Nadat trainer Nick was getrakteerd op een nat pak dat hem aan het begin van het seizoen al was beloofd bij een kampioenschap, er uitbundig was gefeest op het veld (met prachtige foto’s van het team en alle meegereisde supporters) en in de kleedkamer, werd het tijd om naar Middelstum terug te reizen en op de club het feest voort te zetten. Daar aangekomen wachtte het team een schitterend onthaal compleet met erehaag, gejuich, applaus en de nodige (alcoholische) versnaperingen van de club. Nick ontkwam niet aan een mooie speech waarin hij nog eens terugkeek op het afgelopen seizoen, het groepsproces en het eindresultaat daarvan met dit moment als hoogtepunt. Aanvoerder Jip deed nog een mooie duit in het zakje door alle spelers individueel te bedanken voor hun belangrijke bijdrage aan het team en het behaalde kampioenschap. Toen de kantine rond 23:00 sloot werd het feest nog voortgezet bij huize Gast. Het bleef nog lang onrustig waarbij niet iedereen het droog hield.